https://pikanzo.com/

Ένας πλήρης οδηγός για την καλλιέργεια μπρόκολου από σπόρους

13
Ένας πλήρης οδηγός για την καλλιέργεια μπρόκολου από σπόρους


Καλλιέργεια μπρόκολου από σπόρους

Η καλλιέργεια μπρόκολου από σπόρους μπορεί να είναι λίγο δύσκολη για αρχάριους. Ωστόσο, η διαδικασία δεν είναι πραγματικά τόσο δύσκολη.

Καλλιεργήστε το μπρόκολο από σπόρους

Πίστωση εικόνας: Grofers

Ακριβώς όπως το σπανάκι, το μπρόκολο είναι μια δροσερή καλλιέργεια εποχής, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καλλιεργηθεί το φθινόπωρο και την άνοιξη. Είναι λίγο μοναδικό αφού θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφέρει έως και δύο συγκομιδές κάθε χρόνο, ανάλογα με το πότε ξεκινήσατε να το φυτεύετε. Εάν σκέφτεστε να καλλιεργήσετε αυτό το λαχανικό στον κήπο σας, εδώ είναι τα βήματα που θα σας βοηθήσουν.

Επιλέξτε την ποικιλία μπρόκολου για ανάπτυξη

Καλλιεργήστε το μπρόκολο από σπόρους

Πίστωση εικόνας: Pinterest

Υπάρχουν αρκετές διάφορες ποικιλίες μπρόκολου διαθέσιμα για να διαλέξετε. Επιλέξτε το μεγάλο μπρόκολο αν έχετε αρκετό χώρο στην αυλή σας για να καλλιεργήσετε αυτές τις καλλιέργειες. Αυτές οι ποικιλίες είναι επίσης ιδανικές αν καλλιεργείτε μπρόκολο σε δοχεία. Είναι οι πιο κοινές ποικιλίες που καλλιεργούνται και θα χρειαστούν έως και 70 ημέρες για να ωριμάσουν όταν φυτευτούν την άνοιξη ή 90 ημέρες εάν καλλιεργηθούν το φθινόπωρο.

Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να πάτε για την ποικιλία που βλασταίνει εάν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε την καλλιέργεια κατά τη διάρκεια του ήπιου χειμερινού κλίματος. Αυτές οι ποικιλίες είναι γνωστές για το μικρό μέγεθος της κόμης τους αλλά τη θαμνώδη εμφάνισή τους.

Οι ποικιλίες Romanesco θα αναπτυχθούν υγιεινά μόνο εάν έχετε καλή ποιότητα χώματος στον κήπο της αυλής σας. Είναι γνωστά για τις στροβιλιζόμενες και κωνικές κορώνες τους, που τις κάνει να φαίνονται πολύ διακοσμητικές. Για αυτές τις ποικιλίες, θα χρειαστούν από 75 έως 90 ημέρες προτού αρχίσει να παράγει άνθηση στο φυτό μπρόκολου.

Διαβάστε επίσης: Πώς να καλλιεργήσετε κουνουπίδι από σπόρους σε γλάστρες

Αναζητήστε μια κατάλληλη περιοχή στον κήπο σας

Καλλιεργήστε το μπρόκολο από σπόρους

Πίστωση εικόνας: αλφάβητο

Στη συνέχεια, αναζητήστε μια περιοχή στον κήπο σας που δέχεται πλήρη ήλιο. Αυτή είναι η πιο κατάλληλη περιοχή για να καλλιεργήσετε το μπρόκολο σας. Και παρόλο που αυτή η καλλιέργεια θα προτιμούσε να αναπτυχθεί κάτω από τον ήλιο, μπορεί επίσης να ανεχθεί κάποια σκιά.

Σπείρετε τους σπόρους τρεις εβδομάδες πριν από την ημερομηνία του τελευταίου παγετού της άνοιξης, εάν θέλετε να μαζέψετε το μπρόκολο σας το καλοκαίρι. Εναλλακτικά, για τη φθινοπωρινή συγκομιδή, σπείρετε τους σπόρους σε εξωτερικούς χώρους περίπου 100 ημέρες πριν από την ημερομηνία του πρώτου φθινοπωρινού παγετού.

Εάν καλλιεργείτε μπρόκολο σε δοχεία σε εσωτερικό χώρο, φυτέψτε το νωρίτερα και στη συνέχεια μεταφυτέψτε το στον κήπο σας περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού. Εάν τα καλλιεργείτε σε ξεχωριστά δοχεία ή γλάστρες, δεν θα χρειάζεται πλέον να αραιώσετε το φυτό αργότερα.

Δοκιμάστε το χώμα σας

Καλλιεργήστε μπρόκολο

Πίστωση εικόνας: κουλούρια

Επιλέξτε να καλλιεργήσετε μπρόκολο σε έδαφος με επίπεδο pH από 6,0 έως 7,0. Έτσι, πριν ξεκινήσετε να φυτεύετε σπόρους μπρόκολου, δοκιμάστε το επίπεδο pH του εδάφους που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Προσθέστε διάφορα θρεπτικά συστατικά για να πετύχετε την επιθυμητή οξύτητα. Δοκιμάζετε το έδαφος τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης. Εκτός από τον προσδιορισμό του επιπέδου του pH, η δοκιμή του εδάφους θα σας βοηθήσει επίσης να προσδιορίσετε εάν το έδαφος δεν έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του φυτού.

Χρησιμοποίησε ένα κιτ δοκιμών εδάφους, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε ηλεκτρονικά ή από τον τοπικό σας παιδικό σταθμό. Ακολουθήστε τις οδηγίες στο κιτ όταν πρόκειται να ελέγξετε το επίπεδο pH του εδάφους.

Βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι γόνιμο και στραγγίζει καλά

Καλλιεργήστε μπρόκολο

Πίστωση εικόνας: Colorbox

Εάν η δοκιμή εδάφους αποκαλύψει ότι το χώμα σας είναι κακής ποιότητας, τότε πρέπει να κάνετε κάτι για να το διορθώσετε. Εάν το έδαφος είναι επιρρεπές σε πλημμύρες, κατασκευάστε ένα κουτί ζαρντινιέρης κήπου για να ανυψώσετε το έδαφος λίγο πάνω από το έδαφος.

Αυξήστε τη γονιμότητα του εδάφους σας αναμειγνύοντας ώριμο λίπασμα στο έδαφος. Προσθέστε οργανικό λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο στο έδαφος για να το εμπλουτίσετε εάν η δοκιμή δείξει ότι έχει κακή ποιότητα. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι σε καλή ποιότητα πριν ξεκινήσετε να φυτεύετε φυτά μπρόκολου.

Διαβάστε επίσης: 25 καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια σε γλάστρες

Φυτέψτε τους σπόρους σε σειρές με μεγάλη απόσταση

Καλλιεργήστε μπρόκολο

Πίστωση εικόνας: Ερυθρελάτη

Οργανώστε το κρεβάτι του κήπου σας σε σειρές περίπου 36 ιντσών μακριά η μία από την άλλη. Σκάψτε τρύπες μετά από κάθε 24 ίντσες σε κάθε σειρά. Τοποθετήστε μερικούς σπόρους σε κάθε τρύπα και στη συνέχεια καλύψτε με χώμα. Εναλλακτικά, σπείρετε τους σπόρους μετά από κάθε 6 ίντσες διαφορά μεταξύ τους και αραιώστε τα μικρότερα και λιγότερο υγιή φυτά μόλις αναπτυχθούν.

Χρησιμοποιήστε μια τσουγκράνα για να εξομαλύνετε ελαφρά το χώμα πάνω από τους σπόρους που έχετε σπείρει. Κάντε το απαλά για να μην ενοχλήσετε τους σπόρους. Απλώς απλώστε λίγο χώμα πάνω από τους σπόρους χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας εάν καλλιεργείτε μπρόκολο σε δοχεία.

Ποτίστε καλά τα φυτά του μπρόκολου

Καλλιεργήστε μπρόκολο

Πίστωση εικόνας: Gardenersworld

Ποτίστε καλά τα φυτά του μπρόκολου μετά τη φύτευση. Βρέξτε το χώμα, ωστόσο, αποφύγετε να αφήσετε λακκούβες με νερό γιατί το μπρόκολο απαιτεί καλή στράγγιση.

Όταν αναπτυχθούν πλήρως, δώστε στα φυτά 1 έως 1 1/2 ίντσα νερό κάθε εβδομάδα. Στο φυτό αρέσει πολύ το υγρό έδαφος. Χρησιμοποιήστε ένα βροχόμετρο για να ελέγξετε πόσο νερό λαμβάνουν φυσικά τα φυτά. Κάντε οποιαδήποτε διαφορά μέσω της άρδευσης.

Εάν ζείτε σε μια περιοχή με ξηρές και ζεστές συνθήκες, αυξήστε την ποσότητα νερού που ταΐζετε στα φυτά μπρόκολου σας. Εάν καλλιεργείτε μπρόκολο από σπόρους σε εσωτερικούς χώρους, χρησιμοποιήστε μπουκάλι ψεκασμού για το πότισμα του φυτού.

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του εδάφους

Φύτευση φυτών μπρόκολου

Πίστωση εικόνας: Βρεθήκαμε

Εφαρμόστε οργανικό σάπιασμα που αποτελείται από φύλλα, ώριμο λίπασμα και φλοιό για να διατηρείται το έδαφος δροσερό. Διαφορετικά, εάν φυτεύετε φυτά μπρόκολου σε χαμηλές θερμοκρασίες, τοποθετήστε ένα πλαστικό κάλυμμα για να διατηρήσετε το χώμα ζεστό.

Αγοράστε πλαστικά καλύμματα από το τοπικό σας κατάστημα προμηθειών κήπου, αν και κάθε ανθεκτικό πλαστικό θα το κάνει.

Αραιώστε το φυτό του μπρόκολου

Πίστωση εικόνας: Lady and the Blog

Εάν τα σπορόφυτα έχουν φτάσει περίπου μια ίντσα σε ύψος, σκεφτείτε να αραιώσετε τα φυτά για να τους αφήσετε περισσότερο χώρο για να αναπτυχθούν. Αφαιρέστε τα μικρότερα και ανθυγιεινά φυτά μπρόκολου μέχρι τα υπόλοιπα φυτά να απέχουν μεταξύ 12 και 24 ίντσες μεταξύ τους. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στον κήπο σας, καθώς τα φύλλα του μπρόκολου είναι διαβόητα για την ταχεία ανάπτυξη τους.

Γονιμοποιήστε τα φυτά

Φύτευση φυτών μπρόκολου

Πίστωση εικόνας: Crescentrun

Λιπαίνετε τα φυτά μπρόκολου μετά από περίπου 3 εβδομάδες φύτευσης σπόρων μπρόκολου. Χρησιμοποιήστε οργανικό και πλούσιο σε άζωτο λίπασμα εάν το φυτό αρχίσει να αναπτύσσει νέα φύλλα. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε γαλάκτωμα ψαριού όταν λιπάνετε τα φυτά μπρόκολου σας. Συνεχίστε τη λίπανση των φυτών για τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μέχρι να είναι έτοιμα για συγκομιδή. Όταν έρθει η ώρα, φροντίστε να ακολουθήσετε τα σωστά βήματα για το πώς να μαζέψετε το μπρόκολο.

Διαβάστε επίσης: 11 Συμβουλές για την καλλιέργεια μαρουλιού σε εσωτερικούς χώρους σε δοχεία

Συγκομιδή των φυτών μπρόκολου

Φύτευση φυτών μπρόκολου

Πίστωση εικόνας: Θέματα Τροφίμων

Συγκομίστε τις κορώνες του μπρόκολου μόνο όταν τα μπουμπούκια είναι καλά κλειστά και έχουν ήδη σκούρο πράσινο χρώμα. Αποφύγετε να περιμένετε έως ότου η ανθοφορία του φυτού μπρόκολου γίνει κίτρινη ή ανοιχτό πράσινο. Για τη συγκομιδή, κόψτε το στέμμα στην περιοχή που συναντά με το στέλεχος. Χρησιμοποιήστε ψαλίδι κήπου ή ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε το στέμμα.

Αποφύγετε να σπάσετε το στέμμα κατά τη συγκομιδή. Συνιστάται μια καθαρή περικοπή προκειμένου να ενθαρρυνθεί περαιτέρω η νέα ανάπτυξη. Επιπλέον, με ένα υγιές κόψιμο, το φυτό θα μπορεί να αναπτύξει μικρούς βλαστούς που προέρχονται από τη μία πλευρά του στελέχους του. Συνεχίστε τη συγκομιδή των μικρών βλαστών και τα φυτά θα συνεχίσουν να παράγουν περισσότερα.

Συμβουλές και φροντίδα για την καλλιέργεια μπρόκολου

Φύτευση φυτών μπρόκολου

Πίστωση εικόνας: Μπουνιοφυτα

Για να εξασφαλίσετε επιτυχία στην καλλιέργεια του μπρόκολου, ακολουθούν περισσότερες συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου:

• Αποφύγετε τη μεταφύτευση του μπρόκολου κάτω από τη ζέστη του μεσημεριανού ήλιου, καθώς αυτό θα μπορούσε να διαταράξει τις ρίζες τους και έτσι τα φυτά να πιέσουν.

• Ταΐστε το μπρόκολο σας πιο συχνά καθώς αυτά τα φυτά θεωρούνται βαριά τροφοδοτικά. Θα ήθελαν να ευδοκιμήσουν σε εδάφη που είναι πλούσια σε άζωτο. Ωστόσο, περιμένετε μέχρι το φυτό να αρχίσει να παράγει προτού αρχίσετε να ταΐζετε το έδαφος με αζωτούχο λίπασμα.

• Εφαρμόζετε κατά διαστήματα σάπια φύλλα για να διατηρείται το έδαφος δροσερό και να ελέγχει την ανάπτυξη των ζιζανίων.

• Ποτίστε τα φυτά του μπρόκολου πιο συχνά και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ξηρασίας. Βρέξτε το χώμα σε βάθος περίπου 6 ίντσες, αλλά αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα καθώς αυτό θα μπορούσε να σκοτώσει τις καλλιέργειές σας.

• Για να επιταχύνετε την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του φυτού, προστατέψτε το φυτό εφαρμόζοντας επεκτατικά εποχής.

Θυμηθείτε ότι τα φυτά μπρόκολου θα χρειαστούν λίγη επιπλέον φροντίδα και προσοχή προκειμένου να ευδοκιμήσουν περισσότερο και να παράγουν τόνους λαχταριστών λαχανικών. Επομένως, εκτός από το να μάθετε τα βήματα της καλλιέργειας του μπρόκολου από σπόρους, πρέπει επίσης να μάθετε μερικές συμβουλές για το πώς να φροντίζετε και να συντηρείτε το φυτό. Μπορεί να απαιτεί λίγη σκληρή δουλειά, αλλά μόλις ξεκινήσετε τη συγκομιδή των λαχανικών, θα συνειδητοποιήσετε ότι όλες οι προσπάθειές σας έχουν αποδώσει.

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply