https://pikanzo.com/

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ανακύκλωσης και ανακύκλωσης;

18
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ανακύκλωσης και ανακύκλωσης;

Οι όροι «ανακύκλωση» και «ανακύκλωση» μερικές φορές χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, αλλά οι δύο διαδικασίες είναι στην πραγματικότητα άσχετες και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά και στα δύο και στη συνέχεια θα επισημάνουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο, ενώ θα εξηγήσουμε επίσης γιατί το καθένα είναι σημαντικό από περιβαλλοντική άποψη.

Ας ξεκινήσουμε με μια ματιά στην ανακύκλωση.

Τι είναι η ανακύκλωση;

Η ανακύκλωση είναι μια βιομηχανική διαδικασία κατά την οποία τα αντικείμενα μετατρέπονται σε νέα υλικά και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του ίδιου προϊόντος ξανά (όπως ένα κουτί για ποτά) ή άλλου προϊόντος (όπως κάτι κατασκευασμένο από πλαστικό).

Τα ανακυκλώσιμα υλικά συλλέγονται — είτε από κατοικίες, εμπορικές ιδιοκτησίες, βιομηχανικές ιδιοκτησίες ή κέντρα ανακύκλωσης που διευθύνονται από το δήμο — και μεταφέρονται σε εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Εδώ, τα ανακυκλώσιμα υλικά ταξινομούνται σε τύπους και στη συνέχεια αναλύονται και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νέων υλικών.

Ορισμένα ανακυκλώσιμα είναι 100 τοις εκατό ανακυκλώσιμα (δηλαδή αλουμίνιο και γυαλί) και ορισμένα ανακυκλώσιμα μπορούν να ανακυκλωθούν αλλά όχι 100 τοις εκατό επειδή γίνονται πιο αδύναμα μέσω της διαδικασίας ανακύκλωσης (δηλ. πλαστικό και χαρτί).

Στην περίπτωση του πλαστικού και του χαρτιού, τα ανακυκλωμένα υλικά αναμιγνύονται με φρέσκα υλικά προκειμένου να δημιουργηθούν νέα προϊόντα.

ανακύκλωση υλικών

Τι είναι η ανακύκλωση;

Μερικές φορές αναφέρεται ως «δημιουργική ανακύκλωση», η ανακύκλωση είναι εντελώς διαφορετική από την ανακύκλωση.

ο Το Cambridge English Dictionary ορίζει την ανακύκλωση όπως και:

«Η δραστηριότητα κατασκευής νέων επίπλων, αντικειμένων κ.λπ. από παλιά ή μεταχειρισμένα πράγματα ή απόβλητα»

Άρα, η ανακύκλωση δεν έχει καμία σχέση με τη βιομηχανική διαδικασία της ανακύκλωσης.

Αντίθετα, η ανακύκλωση περιλαμβάνει τη λήψη ενός αντικειμένου που διαφορετικά θα ήταν απόβλητο και τη βελτίωσή του με κάποιο τρόπο για να γίνει ξανά χρήσιμο.

Ένα είδος που συνήθως ανακυκλώνεται είναι τα παλιά και μη μοντέρνα έπιπλα. Ένα ντουλάπι ή μια συρταριέρα μπορεί να μεταμορφωθεί γρήγορα και με επιτυχία μέσω μιας διαδικασίας λείανσης, βαφής και προσθήκης νέων λαβών.

Ομοίως, μια λάμπα μπορεί να βελτιωθεί με ένα νέο αμπαζούρ — ίσως από άλλη λάμπα.

Ωστόσο, η ανακύκλωση δεν είναι απλώς η μετατροπή των αντικειμένων σε καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους. Συχνά, τα αντικείμενα επαναπροσδιορίζονται για να προσφέρουν μια εντελώς διαφορετική λειτουργία.

Ένα πλαστικό μπουκάλι, για παράδειγμα, μπορεί να μετατραπεί σε πολλά διαφορετικά πράγματα – ένα γείσο προσώπου, μια γλάστρα με φυτά, ένα ποτιστήρι, τα φώτα νεράιδων και μια τροφοδοσία πουλιών είναι μερικές μόνο ιδέες.

Τα μόνα όρια στην ανακύκλωση είναι η φαντασία και οι δεξιότητές σας. Ωστόσο, εάν χρειάζεται να κάνετε κάτι που δεν ανήκει στο σύνολο των δεξιοτήτων σας, μπορείτε είτε να το δώσετε και να μάθετε μια νέα δεξιότητα είτε να ζητήσετε από κάποιον άλλο να το κάνει για εσάς.

Ανακυκλωμένα καθίσματα από ξύλινες παλέτες

Οι διαφορές μεταξύ ανακύκλωσης και ανακύκλωσης

Λοιπόν, εκτός από τις προφανείς θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ ανακύκλωσης και ανακύκλωσης, που αναφέρθηκαν παραπάνω, τι κάνει τα δύο τόσο διαφορετικά;

Η ανακύκλωση περιλαμβάνει την καταστροφή των απορριμμάτων προκειμένου να δημιουργηθεί κάτι νέο, ενώ η ανακύκλωση παίρνει τα απόβλητα και δημιουργεί κάτι νέο από αυτά στην τρέχουσα κατάστασή τους.

Κατά την ανακύκλωση, η αρχική μορφή διατηρείται και το αντικείμενο είναι αναγνωρίσιμο, γεγονός που του δίνει μια ιστορία — μπορείτε να δείτε τι ήταν και τι έχει γίνει.

Με αυτή την έννοια, το ανακυκλωμένο αντικείμενο είναι ένα είδος φόρου τιμής στο αντικείμενο που ήταν.

Ενώ η ανακύκλωση είναι πρακτική, η ανακύκλωση είναι εξαιρετικά δημιουργική και μπορεί να περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών και υλικών για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος.

Συνοπτικά, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση μειώνουν την ανάγκη για ανακύκλωση και επομένως αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για το περιβάλλον.

Από τη στιγμή που ένα υλικό δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει κανέναν σκοπό, τότε είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον η ανακύκλωσή του παρά η αποστολή του σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα απόβλητα και την ανακύκλωση, θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα άρθρα στο ιστολόγιο ανακύκλωσης.

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply