https://pikanzo.com/

Πώς να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου βιολογικά

10
Πώς να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου βιολογικά


Πώς να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου

Το να μάθετε πώς να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου είναι σημαντικό εάν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε λάχανα στον κήπο σας. Τα λάχανα είναι από τα πιο εύκολα λαχανικά που καλλιεργούνται στο σπίτι. Δυστυχώς, είναι επιρρεπείς σε παράσιτα, κυρίως σκουλήκια. Είναι απογοητευτικό να βλέπεις αυτά τα μικροσκοπικά σκουλήκια να επιτίθενται στον καρπό του κόπου σου. Εκτός από το ότι καταστρέφουν την εμφάνιση των όμορφων λάχανων σας, αυτά τα σκουλήκια είναι επίσης καταστροφικά για τα μικρά και τρυφερά σπορόφυτα. Θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να τρέφονται με τα λάχανά σας για αρκετές εβδομάδες μέχρι να γίνουν αρκετά μεγάλα ώστε να μεταμορφωθούν σε σκόρο.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί βιολογικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου από τον κήπο σας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσετε Φυτοφάρμακα που περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα φυτά σας και το περιβάλλον.

Πώς να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου

Πίστωση εικόνας: TheSpruce

Τι είναι τα σκουλήκια του λάχανου;

Τα σκουλήκια του λάχανου αναφέρονται σε εκείνα τα μικροσκοπικά είδη μικρών πράσινων κάμπιων. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτά τα σκουλήκια έλκονται εύκολα από τα λάχανα. Επιτίθενται επίσης σε εκείνα τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια brassica, όπως το λάχανο, μπρόκολολαχανάκια Βρυξελλών, χόρτα γογγύλι και χόρτα μουστάρδας.

Μερικά από αυτά τα σκουλήκια λάχανου είναι προνύμφες από μικροσκοπικές λευκές πεταλούδες που θα βρείτε να πετούν γύρω από τον κήπο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτές οι λευκές πεταλούδες ονομάζονται συχνά λαχανόσκωροι ή λευκά λάχανα. Οι σκώροι του λάχανου δεν θα βλάψουν άμεσα τα ίδια τα φυτά. Είναι οι προνύμφες ή τα σκουλήκια που κάνουν τη δουλειά. Έτσι, αν παρατηρήσετε μερικές μικροσκοπικές λευκές πεταλούδες να πετούν σε όλο τον κήπο σας, πιθανότατα γεννούν αυγά και παράγουν αυτά τα καταστροφικά σκουλήκια. Μόλις προσγειωθούν στα φύλλα, οι λαχανόσκωροι θα χτυπήσουν τα οπίσθιά τους και θα εναποθέσουν τα αυγά που αργότερα θα εκκολαφθούν σε σκουλήκια.

9 βιολογικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου

1. Χρησιμοποιήστε τα καλύμματα σειρών

Απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου

Πίστωση εικόνας: Τεχνογνωσία Κηπουρικής

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου με βιολογικό τρόπο είναι να προστατεύσετε τα φυτά σας με καλύμματα σειρών. Γνωστά και ως “καλύμματα αιωρούμενων σειρών”, αυτά τα καλύμματα μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά όλα τα είδη παρασίτων να εισέλθουν στα λάχανά σας, ειδικά στα σκουλήκια του λάχανου. Θα πρέπει να μπορείτε να χτίζετε εύκολα αυτά τα πλωτά καλύμματα χρησιμοποιώντας δίχτυα εντόμων και κρίκους. Και όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής, μπορείτε απλώς να τραβήξετε το υλικό κάλυψης και να αφήσετε τα τσέρκια στον κήπο. Μπορεί να μπορέσετε αγοράστε αυτά τα καλύμματα σειρών από ένα φυτώριο αν δεν θέλετε να το φτιάξετε μόνοι σας.

2. Φτιάξτε το δικό σας φυσικό απωθητικό σπρέι

Πώς να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου

Πίστωση εικόνας: Wikihow

Το να φτιάξετε το δικό σας φυσικό απωθητικό σπρέι είναι μια δημοφιλής σπιτική θεραπεία για τα σκουλήκια λάχανου. Το φυσικό σπρέι είναι εύκολο να γίνει και τα συστατικά είναι εύκολα διαθέσιμα. Χρειάζεστε μόνο πιπέρι καγιέν και σκόρδο καθώς και τα δύο συστατικά είναι αποτελεσματικά στο να απομακρύνουν τα σκουλήκια του λάχανου. Απλώς ανακατέψτε και τα δύο συστατικά μαζί και προσθέστε μια μικρή ποσότητα νερού για να δημιουργήσετε το απωθητικό. Ψεκάστε αυτό απευθείας στις κάτω πλευρές των φύλλων λάχανου.

3. Αφαιρέστε με το χέρι

Απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου

Πίστωση εικόνας: Τεχνογνωσία Κηπουρικής

Εάν αισθάνεστε άνετα με το χειροκίνητο χειρισμό των εντόμων, τότε προχωρήστε και αφαιρέστε αυτά τα ενοχλητικά σκουλήκια με τα χέρια σας! Η χειροκίνητη αφαίρεση είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου με τον πιο φυσικό τρόπο. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάτε πάνω από τα φυτά λάχανου σας, ρίξτε τους μια πιο προσεκτική ματιά για να δείτε αν υπάρχουν σκουλήκια εκεί μέσα. Σφίξτε ή αφαιρέστε τα αμέσως μόλις τα δείτε. Εάν νιώθετε ερεθισμένοι όταν χρησιμοποιείτε τα γυμνά σας χέρια, τότε φορέστε ένα ζευγάρι γάντια.

4. Εφαρμόστε Πολυκαλλιέργεια και Φύτευση Συνοδών

Βιολογικός έλεγχος λαχανόσκωρου

Πίστωση εικόνας: Κηπουρική

Πολυκαλλιέργεια σημαίνει να καλλιεργείς διαφορετικές ποικιλίες φυτών στον κήπο σου. Αυτό θα δημιουργήσει βιοποικιλότητα, η οποία διατηρεί την ισορροπία και προσελκύει περισσότερα ωφέλιμα έντομα στις καλλιέργειές σας. Επιπλέον, η πολυκαλλιέργεια συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εκτεταμένης καταστροφής που προκαλείται από παράσιτα, όπως τα σκουλήκια του λάχανου. Όσον αφορά τη φύτευση συντροφιάς, είναι καλύτερο να διαφυτεύονται συντροφικά φυτά με καλλιέργειες που είναι επιρρεπείς στα παράσιτα. Για παράδειγμα, μπορείτε να καλλιεργήσετε σκόρδο και κρεμμύδι μαζί με τα λάχανα για να αποτρέψουν τα παράσιτα του λάχανου.

5. Εισάγετε τα ωφέλιμα έντομα

Απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου

Πίστωση εικόνας: Roafourseasons

Δεν είναι όλα τα έντομα επιβλαβή για τις καλλιέργειές σας. Υπάρχουν επίσης ωφέλιμα έντομα που μπορείτε να εισαγάγετε στα λάχανά σας που μπορούν να σας βοηθήσουν να απομακρύνετε τα σκουλήκια του λάχανου. Αυτά τα σκουλήκια τείνουν να γεννούν τα αυγά τους πάνω από άλλα αρθρόποδα όπως οι κάμπιες και οι νύμφες τους. Έτσι, είναι τα καλύτερα παράσιτα για χρήση κατά των σκουληκιών του λάχανου. Όταν τα αυγά εκκολαφθούν, οι προνύμφες της σφήκας θα τραφούν με την κάμπια και θα καταλήξουν να τη σκοτώσουν πριν μεταμορφωθεί σε σκουλήκι.

6. Πασπαλίστε Σκόνη Γης Διατόμων

Πώς να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου

Πίστωση εικόνας: Αμαζόνα

ο σκόνη γαιών διατόμων είναι ένα δημοφιλές οργανικό μάρτυρα λευκού λάχανου που μπορείτε να πασπαλίσετε στα φυτά λάχανου τη στιγμή που θα εντοπίσετε την παρουσία σκουληκιών λάχανου. Αυτή η σκόνη είναι ένας τύπος άμμου που παράγεται από απολιθωμένα φύκια και θα τρυπήσει στο σώμα των σκουληκιών μέχρι να σκοτωθούν. Μπορείτε να αγοράσετε αυτή τη σκόνη από το τοπικό φυτώριο ή να την αγοράσετε online.

7. Σκονίστε το χώμα με καλαμποκάλευρο

Πώς να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου

Πίστωση εικόνας: Περιοδικό Gardengate

Εάν δεν έχετε σκόνη διατόμων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλαμποκάλευρο. Απλώς σκονίστε το καλαμποκάλευρο στο χώμα ή σε οποιοδήποτε από τα προσβεβλημένα φυτά λάχανου. Όταν τα σκουλήκια του λάχανου καταλήξουν να τρώνε το καλαμποκάλευρο, θα φουσκώσουν και τελικά θα πεθάνουν. Αν δεν έχετε καλαμποκάλευρο, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Θα πρέπει να κάνει το κόλπο.

Πώς να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου

Πίστωση εικόνας: Αμαζόνα

Εξάγεται από τους σπόρους του δέντρου Neem που είναι εγγενές στην Ινδία, πάρτε λάδι είναι μια άλλη δημοφιλής μέθοδος για τη θανάτωση των σκουληκιών του λάχανου. Για να χρησιμοποιήσετε λάδι neem για σκουλήκια λάχανου, απλώς ψεκάστε το λάδι απευθείας στα φυτά. Το λάδι είναι αποτελεσματικό στον έλεγχο εντόμων με μαλακό σώμα όπως τα σκουλήκια του λάχανου. Μόλις το σώμα του σκουληκιού έρθει σε επαφή με το έλαιο neem, η παραγωγή και η τροφή τους θα παρεμποδιστούν, κάτι που τελικά τους σκοτώνει. Εκτός από τα σκουλήκια λάχανου, το έλαιο neem μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει θρίπες, αφίδες, ακάρεα αράχνης, λέπια, αλευροφόρα, λευκές μύγες και άλλα μικροσκοπικά έντομα που έχουν μαλακό σώμα.

9. Φυτέψτε μωβ και κόκκινες ποικιλίες φυτών

Απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου

Πίστωση εικόνας: Pinterest

Τα παράσιτα δεν προσελκύονται εύκολα από λαχανικά που είναι είτε κόκκινα είτε μοβ. Θα τα βρείτε κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα λάχανα. Έτσι, εάν θέλετε πραγματικά να καλλιεργήσετε λάχανα στον κήπο σας, αλλά δεν θέλετε να προσελκύσετε αυτά τα ενοχλητικά σκουλήκια λάχανου, σκεφτείτε να καλλιεργήσετε τις μοβ ή κόκκινες ποικιλίες. Ένας από τους πιθανούς λόγους για τους οποίους αυτά τα σκουλήκια θα τα απέφευγαν είναι επειδή είναι δύσκολο για αυτά να κρυφτούν, καθώς το χρώμα τους δεν αναμιγνύεται. Εάν επιτεθούν σε αυτά τα μοβ ή κόκκινου χρώματος λαχανικά, θα γίνουν εύκολος στόχος για τα αρπακτικά και αυτό θα είναι εύκολο για τους ανθρώπους να τους εντοπίσουν και να τους σκοτώσουν.

Συχνές ερωτήσεις για τα σκουλήκια λάχανου

Ε1: Τι τρώνε τα σκουλήκια του λάχανου;

Α’1: Τα σκουλήκια του λάχανου ονομάζονται έτσι επειδή τους αρέσει να τρέφονται με λάχανα. Αλλά εκτός από τα λάχανα, αυτά τα σκουλήκια μπορούν να τρέφονται εκτενώς με κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, λαχανάκια μουστάρδας, λάχανο, ραπανάκια, χόρτα γογγύλι, ρουτάμπαγκα, κουλουράκι και μπρόκολο. Θα τρώνε ευχαρίστως τα φύλλα των λάχανων ή τα κεφάλια του μπρόκολου χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Αυτά τα μικροσκοπικά σκουλήκια θα τρέφονται ευρέως με το φύλλωμα αφήνοντας τα φυτά με μόνο μίσχους και μεγάλες φλέβες.

Ε2: Τι γίνεται αν φάτε κατά λάθος ένα σκουλήκι λάχανου;

Α2: Δεδομένου ότι το λάχανο είναι ένα δημοφιλές συστατικό για σαλάτες και συχνά σερβίρεται ωμό, είναι συνηθισμένο για τους ανθρώπους να καταλήγουν να τρώνε κατά λάθος τα σκουλήκια του λάχανου. Μερικές φορές, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά πλένετε τα λάχανα, τα σκουλήκια θα παραμείνουν σε αυτό. Και επειδή έχει το ίδιο χρώμα με τα φύλλα, είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Ευτυχώς, αυτά τα σκουλήκια δεν είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο. Έτσι, αν καταλήξατε να φάτε κατά λάθος τα σκουλήκια του λάχανου, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Αυτά τα σκουλήκια είναι αβλαβή.

Ε3: Από πού προέρχονται τα σκουλήκια λάχανου;

A3: Τα σκουλήκια του λάχανου προήλθαν στην πραγματικότητα από εκείνες τις πεταλούδες που τρέφονται με νέκταρ. Αυτές οι μικροσκοπικές πεταλούδες θα γεννούσαν στη συνέχεια αυγά στα λάχανα και όταν αυτά τα αυγά θα εκκολαφθούν, θα σχηματιστούν τα σκουλήκια του λάχανου. Συνήθως, τα αυγά θα εκκολαφθούν μετά από 5 έως 7 ημέρες και το σκουλήκι θα τρέφεται αδηφάγα με τα λάχανα, αφήνοντας τρύπες στα φύλλα.

Ε4: Είναι τα σκουλήκια του λάχανου επιβλαβή;

A4: Τα σκουλήκια του λάχανου θα φάνε ευχάριστα τα λάχανα και θα αφήσουν πολλές τρύπες στα φύλλα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε υπερβολικά εάν βλέπετε τρύπες στα λάχανά σας και σε άλλα λαχανικά. Τα φυτά μπορούν να αντέξουν την απώλεια φύλλων χωρίς συνέπειες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του δενδρυλλίου και του πρώιμου σχηματισμού της κεφαλής τα σκουλήκια του λάχανου μπορούν να προκαλέσουν δραστική ζημιά στα φυτά. Εάν δεν αφαιρέσετε τα σκουλήκια, η ανάπτυξη και η απόδοση των λάχανων σας θα επηρεαστεί πολύ.

Τελικές σκέψεις

Τα σκουλήκια του λάχανου μπορεί να φαίνονται αβλαβή, αλλά είναι σημαντικό να τα ξεφορτωθείτε. Αυτά τα σκουλήκια θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την απόδοση των νέων φυτών σας. Όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του λάχανου με φυσικό τρόπο. Με αυτές τις συμβουλές, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα που περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες για να προστατεύουν τα φυτά σας λάχανου. Έτσι, θα είστε σε θέση να παράγετε βιολογικά και υγιεινά λάχανα προστατεύοντας παράλληλα τις καλλιέργειές σας από αυτά τα ενοχλητικά παράσιτα.

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply