https://pikanzo.com/

Σύγκρουση στη μυθοπλασία: Τι είναι πραγματικά και γιατί είναι σημαντικό να σχεδιαστεί

25
Σύγκρουση στη μυθοπλασία: Τι είναι πραγματικά και γιατί είναι σημαντικό να σχεδιαστεί

Η σύγκρουση είναι μια από τις κεντρικές μηχανές της ιστορίας. Όλοι το έχουμε ακούσει: καμία σύγκρουση, καμία ιστορία. Επιφανειακά, αυτό είναι απολύτως λογικό. Αλλά βρίσκω ότι μπορεί να υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από τη λέξη «σύγκρουση». Τι είναι η σύγκρουση στη μυθοπλασία Πραγματικά? Ποιος είναι ο σκοπός του; Πώς φαίνεται σε μια σκηνή; Και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όλους τους τύπους ιστοριών;

Πριν από χρόνια, θυμάμαι ότι διάβασα μια συνέντευξη με έναν διάσημο συγγραφέα, στην οποία εξήγησε ότι ένα από τα μυστικά του για να γράψει μια επιτυχημένη ιστορία ήταν να ελέγξει ξανά ότι είχε συμπεριλάβει σύγκρουση σε κάθε σελίδα. Υπογράμμισα ευσυνείδητα την πρόταση, αλλά πάντα με μπέρδευε λίγο. Τι γίνεται με τις σελίδες που περιέγραφαν τα ταξίδια των χαρακτήρων; Ή τι γίνεται με τις σελίδες όπου ο διάλογος ήταν κυρίως σχεσιακός; Τι γίνεται με τις σκηνές αγάπης;

Για αυτό το θέμα, τι γίνεται ολόκληρες ιστορίες στην οποία, πρακτικά, δεν συμβαίνουν πολλά; Δύο παραδείγματα σε μεγάλο υψόμετρο από την κορυφή του κεφαλιού μου: του David Guterson Ανατολικά των Βουνών και του Charles Frazier Ψυχρό Βουνό. Αυτά τα δύο καταξιωμένα μυθιστορήματα είναι και οι δύο ιστορίες λογοτεχνικού στυλ που έχουν ως επί το πλείστον υπαρξιακό χαρακτήρα. Συμβαίνουν πράγματα. εκεί είναι ένα οικόπεδο? αλλά με μερικές εξαιρέσεις, πραγματικά δεν υπάρχουν πολλά εμπόδια σε αυτό που θεωρούμε γενικά ότι είναι σύγκρουση.

Πώς μπορούν λοιπόν να λειτουργήσουν αυτές οι ιστορίες; Ωστόσο, πώς μπορούν, με τον κλασικό ορισμό, να είναι ιστορίες;

Η απάντηση βρίσκεται στο πώς ορίζετε τη «σύγκρουση».

Τι είναι η σύγκρουση πλοκής;

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «σύγκρουση»; Μπορεί να σκεφτείτε σωματικές διαμάχες ή ακόμα και ξεκάθαρη βία. Τουλάχιστον, ό,τι απεικονίζετε αυτήν τη στιγμή είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει αντιμετώπιση.

Είναι αρκετά φυσικό για το σύγχρονο, δυτικό μυαλό μας να συγχέει σύγκρουση και αντιπαράθεση όταν σκεφτόμαστε τη μυθοπλασία. Αυτό συμβαίνει γιατί στο πλέον ιστορίες και πλέον σκηνές, σύγκρουση κάνει εκδηλώνεται σε κάποιου είδους αντιπαράθεση, είτε είναι υποκειμενική, λεκτική ή σωματική. Τα πάντα, από παθητικούς-επιθετικούς διαγωνισμούς επίμονης ματιάς μέχρι διαγαλαξιακούς πολέμους. Αυτό είναι σύγκρουση.

Αλλά για να περιορίσουμε την κατανόησή μας για τη σύγκρουση πλοκής σε απλώς Η αντιπαράθεση είναι προβληματική σε πολλά επίπεδα. Για αρχή, είναι πολύ απλοϊκό. Όπως σημειώθηκε, πολλές υπέροχες ιστορίες από πολλές παραδόσεις θα αποδείξουν ότι αυτή η διατριβή είναι λάθος με μια ματιά. Επιπλέον, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι αυτή η υπερβολική έμφαση της αντιπαράθεσης (ειδικά στη σχεδόν πανταχού παρούσα αντιστοιχία της με τη βία) αντανακλά εξίσου και δημιουργεί μια πολιτισμική έμφαση στο ίδιο.

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος ή λάθος στη χρήση της αντιπαράθεσης για τη δημιουργία σύγκρουσης πλοκής. Αλλά για να καταλάβουμε τη σύγκρουση όπως και Η αντιπαράθεση είναι ένας πολύ στενός ορισμός.

Πράγματι, αυτό που προσωπικά θεωρώ ότι είναι η πιο χρήσιμη προοπτική είναι αυτή του σύγκρουση ως εμπόδιο. Οι αντιπαραθέσεις μπορούν και συχνά δημιουργούν εμπόδια, αλλά ακόμα πιο συχνά προκύπτουν από τα εμπόδια. Επομένως, η σύγκρουση ως γεννήτρια της πλοκής αφορά πολύ λιγότερο την πιθανή εμφάνιση του α αντιμετώπιση και πολλά άλλα σχετικά με την εμφάνιση του εμπόδια στην πρόοδο των χαρακτήρων προς τους στόχους τους.

Κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του στόχου/της σύγκρουσης στην πλοκή

Ας πάμε στο meta για ένα δευτερόλεπτο και ας σκεφτούμε γιατί χρειαζόμαστε ακόμη και τη σύγκρουση στη μυθοπλασία. Γιατί είναι τόσο μεγάλη υπόθεση;

Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να εξεταστεί αυτό το ερώτημα είναι να συνοψίσετε την γραφική παράσταση σε έναν από τους μικρότερους ακέραιους αριθμούς του – τη σκηνή. Πώς λειτουργεί η πλοκή σε επίπεδο σκηνής; Και πώς επηρεάζεται η σύγκρουση;

>>Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τη δομή της σκηνής.

Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι εξέτασης της δομής της σκηνής, ένας από τους αγαπημένους μου παραμένει η κλασική προσέγγιση του Dwight V. Swain, η οποία χωρίζει τη σκηνή σε αιτιατά μισά: Δράση και Αντίδραση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει απλά: Ο χαρακτήρας κάνει κάτι και κάτι συμβαίνει.

Από εκεί, μπορούμε να αναλύσουμε περαιτέρω τη σκηνή. Το μισό της δράσης, όπου συμβαίνει το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης της πλοκής, μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη: Στόχος, Σύγκρουση, Αποτέλεσμα.

Για να κατανοήσουμε πλήρως πώς λειτουργεί η σύγκρουση τόσο σε επίπεδο σκηνής όσο και σε επίπεδο πλοκής, πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι κατανοούμε πώς λειτουργεί ο «στόχος». Όπως η λέξη «σύγκρουση» τείνει να προκαλεί άμεσες αλλά περιορισμένες ιδέες για το εύρος της, έτσι και ο «στόχος» συχνά δημιουργεί συσχετισμούς με φιλοδοξίες, εστιασμένη ορμή και συγκεκριμένα σχέδια. Όταν έτσι χρησιμοποιείται ο «στόχος» σε μια σκηνή ή ιστορία, η «σύγκρουση» που ακολουθεί πολύ συχνά θα να είναι συγκρουσιακός χαρακτήρας.

Structuring Your Novel IPPY Award 165

Δόμηση του μυθιστορήματός σας (Σύνδεσμος θυγατρικών Amazon)

Ωστόσο, μια ευρύτερη κατανόηση της λέξης «στόχος» μπορεί να είναι περισσότερο σύμφωνα με τις γραμμές της «πρόθεσης» ή ακόμη και της «κατεύθυνσης». Ποιος “στόχος” Πραγματικά δείχνει είναι απλώς η κίνηση του χαρακτήρα προς τα εμπρός – η οποία στη συνέχεια θα συναντηθεί από κάποιο εμπόδιο που θα απαιτήσει εκ νέου βαθμονόμηση – γνωστό και ως το αποτέλεσμα της σκηνής.

Ο συνδυασμός στόχου/σύγκρουσης σε μια σκηνή μπορεί εύκολα και επιτυχώς να μεταφραστεί σε χαρακτήρα σχέδιο να ληστέψει μια τράπεζα, η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε α αντιμετώπιση με την αστυνομία. Αλλά μπορεί με την ίδια ακρίβεια να αναπαρασταθεί από έναν χαρακτήρα που σηκώνεται το πρωί με το πρόθεση της παρασκευής πρωινού, μόνο για να μπλοκαριστεί από το εμπόδιο ότι δεν υπάρχει φαγητό στο ψυγείο.

Με την πρώτη ματιά, εδώ μιλάμε για πολύ διαφορετικούς τύπους ιστορίας. Αλλά στην πραγματικότητα, ακόμη και οι περισσότερες ιστορίες με επίκεντρο τον αγώνα θα περιλαμβάνουν καλά δομημένες και ολοκληρωμένες σκηνές στις οποίες ο στόχος και η σύγκρουση παραμένουν συνηθισμένες και ακόμη και υποκειμενικές.

Ποιος είναι ο σκοπός της σύγκρουσης στη μυθοπλασία;

Η σύγκρουση κρατά την ιστορία σε κίνηση. Ακριβώς όπως στη ζωή, οι χαρακτήρες κινούνται πάντα προς κάτι — είτε αυτό είναι κάτι συγκεκριμένο είτε ασαφές. Μπορεί απλώς να περνάει τη μέρα για να μπορέσουν να επιστρέψουν στο κρεβάτι και να ξεκινήσουν από την αρχή. Ανεξάρτητα από αυτό, υπάρχει πάντα δυναμική προς τα εμπρός. Υπάρχει πάντα μια υποκείμενη ανάγκη κρατά άνθρωποι κινούνται. Και αυτή η ανάγκη δημιουργείται είτε από τη σύγκρουση είτε από την απειλή της σύγκρουσης – από την υπόδειξη ότι μπορεί να υπάρχουν εμπόδια μεταξύ μας και αυτού που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε.

Χωρίς φαγητό στο ψυγείο σημαίνει ότι οι χαρακτήρες μας πρέπει να βρουν άλλο τρόπο να τραφούν. Και ακόμα κι αν αυτοί κάνω έχουν αρκετό φαγητό στο ψυγείο για να τρέφονται με επιτυχία για άλλες λίγες ώρες, α νέος Η ανάγκη θα προκύψει αμέσως μόλις αφήσουν τα πιρούνια τους κάτω: τώρα πρέπει να πλύνουν τα πιάτα, να ντυθούν για τη δουλειά, να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο κ.λπ.

Είναι αλήθεια πλέον της εποχής, αυτοί οι κοσμικοί «στόχοι» και οι «συγκρούσεις» δεν θα είναι αρκετά για να κρατήσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Σε τελική ανάλυση, οι αναγνώστες πιθανότατα χορταίνονται από την επίλυση αυτού του είδους των προβλημάτων στη ζωή τους. Μάλλον μόλις τελείωσαν τα δικά τους πιάτα πρωινού πριν παραλάβουν το βιβλίο σας.

Και αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότερες ιστορίες αυξάνουν το διακύβευμα.

Οπως λέμε Ψυχρό Βουνό (το οποίο, στην πραγματικότητα, είναι κυρίως για έναν από τους κύριους χαρακτήρες που προσπαθεί να γεμίσει την αποθήκη της με φαγητό), το διακύβευμα στη μυθοπλασία είναι συνήθως πιο κοντά στη ζωή και τον θάνατο παρά απλώς για το αν ο χαρακτήρας πρέπει ή όχι να περπατήσει στο δρόμο για να αγοράστε περισσότερα αυγά.

Και εκεί είναι που αντιμετώπιση μπαίνει συχνά στην εικόνα. Όσο υψηλότερο είναι το διακύβευμα σε μια ιστορία, τόσο πιο σημαντικές γίνονται ακόμη και οι κοσμικές καθημερινές προθέσεις. Αυτές οι προθέσεις γίνονται συγκεκριμένες και συγκεκριμένες στόχους λόγω της σημασίας τους για τον χαρακτήρα. Όσο πιο σημαντικοί είναι οι στόχοι του χαρακτήρα, τόσο πιο επικίνδυνο γίνεται οποιοδήποτε εμπόδιο σε αυτόν τον στόχο. Και όσο πιο επικίνδυνο είναι το εμπόδιο, τόσο πιο πιθανό είναι ο χαρακτήρας να είναι πρόθυμος να εμπλακεί σε αντιπαράθεση για να πετύχει αυτόν τον στόχο.

Η σημασία της κατανόησης της «σύγκρουσης» στη μυθοπλασία

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η «σύγκρουση» είναι ένας καλός όρος. Είναι υποβλητικό τελικά. Απλώς λέγοντας ότι φέρνει αμέσως πιθανές ιδέες σκηνής. Επιπλέον, είναι πανταχού παρόν στον κόσμο της γραφής.

Αλλά είναι επίσης σημαντικό να μην περιορίζεται πολύ αυστηρά ο ορισμός του. Κάτι τέτοιο περιορίζει αναπόφευκτα την κατανόησή μας για την ίδια την ιστορία. Τελικά, η «σύγκρουση» είναι απλώς μια λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πράγματα που συμβαίνουν στους χαρακτήρες μας για να αλλάξουν την τροχιά τους σε όποιο βαθμό. Με αυτόν τον ορισμό, η σύγκρουση είναι το ευπρόσδεκτο αλλά εκπληκτικό φιλί μεταξύ δύο χαρακτήρων, όπως είναι το χαρτί υγείας που κολλάει στο παπούτσι του ενός χαρακτήρα πριν από μια μεγάλη συνάντηση, και ακριβώς όπως είναι ο ένας χαρακτήρας που μαλώνει με τον άλλον ή ακόμα και κολλάει τον άλλο στη μύτη .

Με λίγα λόγια, είναι μια συρόμενη κλίμακα. Με το να μην εγκιβωτίζουμε τη «σύγκρουση» στην ιδέα ότι πρέπει πάντα να υποδηλώνει «αντιπαράθεση», μπορούμε επίσης να αποφύγουμε να πυγμαχήσουμε τις ιστορίες μας σε περιορισμένες μορφές. Αν και οι όροι «στόχος» και «σύγκρουση» δεν εξαφανίζονται, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να έχετε τουλάχιστον στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι η «πρόθεση» και το «εμπόδιο» είναι εξίσου έγκυρα και, στην πραγματικότητα, ίσως πιο ακριβείς τρόπους για να δείτε την αφηρημένη μηχανική της πλοκής.

Wordplayers, πείτε μου τις απόψεις σας! Ποιος πιστεύετε ότι είναι ένας καλός ορισμός για τη σύγκρουση στη μυθοπλασία; Πείτε μου στα σχόλια!

Κάντε κλικ στο κουμπί “Αναπαραγωγή” για να ακούσετε την έκδοση ήχου (ή εγγραφείτε στην Βοηθώντας τους συγγραφείς να γίνουν συγγραφείς podcast σε Apple Podcast ή Amazon Music).

___

Σας αρέσει να βοηθάτε τους συγγραφείς να γίνουν συγγραφείς; Τώρα μπορείτε να γίνετε προστάτης. (Ευχαριστώ πολύ όσους από εσάς που είναι ήδη μέλος της οικογένειας Patreon μου!)

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply