https://pikanzo.com/

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανακύκλωση ηλεκτρονικών απορριμμάτων

17
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανακύκλωση ηλεκτρονικών απορριμμάτων

Όταν χρειάζεται να απορρίψετε τα σπασμένα ή ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά σας αντικείμενα, μπορεί συχνά να μην είναι σαφές ποιες επιλογές έχετε.

Λόγω των επιβλαβών χημικών ουσιών που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά απόβλητα, είναι σημαντικό να απορρίπτονται και να ανακυκλώνονται σωστά και με ασφάλεια.

Συνεχίστε να διαβάζετε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την ανακύκλωση ηλεκτρονικών απορριμμάτων και τον τρόπο απόρριψης των ηλεκτρονικών απορριμμάτων σας — είτε είναι οικιακά είτε εμπορικά.

Τι είναι τα ηλεκτρονικά απόβλητα;

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα, γνωστά και ως «e-waste» ή WEEE (απόβλητα ηλεκτρικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού), αναφέρονται σε οποιαδήποτε ηλεκτρονικά είδη που ένα άτομο ή μια επιχείρηση δεν θέλει ή δεν χρειάζεται πλέον.

Παραδείγματα ηλεκτρονικών απορριμμάτων περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:

 • Κινητά τηλέφωνα
 • Φορητοί υπολογιστές
 • Επιτραπέζιοι υπολογιστές
 • Εκτυπωτές και σαρωτές
 • Ταμπλέτες
 • τηλεοράσεις
  και οθόνες
 • Ψυγεία
 • Καταψύκτες
 • Ηλιακούς συλλέκτες
 • Λαμπτήρες LED
 • Μηχανήματα αυτόματης πώλησης
 • Κονσόλες παιχνιδιών
 • Τοστιέρες
 • Βραστήρες
 • Φούρνοι μικροκυμάτων
 • Διάδρομοι
 • Ραδιόφωνα
 • Μουσικά όργανα

Μόλις αυτά τα προϊόντα φτάσουν στο τέλος της ζωής τους (ή μερικές φορές, πριν από τότε), γίνονται ηλεκτρονικά απόβλητα.

Τι προκαλεί τα ηλεκτρονικά απόβλητα;

Η κύρια αιτία των ηλεκτρονικών απορριμμάτων είναι ο αυξανόμενος αριθμός ηλεκτρονικών προϊόντων που κατασκευάζονται από εταιρείες και αγοράζονται από τους καταναλωτές. Η ζήτηση είναι υψηλή.

Συχνά, όταν σπάνε ηλεκτρικές συσκευές και προϊόντα και είναι φθηνότερο να αγοράσετε ένα ανταλλακτικό παρά να επισκευάσετε το πρωτότυπο.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν αναβάθμιση στο πιο πρόσφατο μοντέλο όταν κυκλοφορήσει — όπως το πιο πρόσφατο κινητό τηλέφωνο.

Στην πραγματικότητα, για να θέσουμε το ζήτημα των ηλεκτρονικών απορριμμάτων στη θέση τους: Ο κόσμος παρήγαγε 53,6 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων το 2019 μόνος.

Γιατί τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι επικίνδυνα;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα ΑΗΗΕ περιέχουν χημικές ουσίες.

Όταν τα ηλεκτρονικά απόβλητα καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι χημικές ουσίες αρχίζουν να διοχετεύονται στο έδαφος και τις υδάτινες οδούς.

Μόλις τα χημικά μολύνουν μια περιοχή, τα στραγγίσματα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα ζώα, τον άνθρωπο και το περιβάλλον συνολικά.

Επιπλέον, οι διοξίνες είναι τοξικές και οι ενώσεις που μοιάζουν με διοξίνες (DLC) σχηματίζονται όταν τήκονται ή καίγονται ηλεκτρονικά μέρη. Η έκθεση σε DLC μπορεί να είναι επιβλαβής για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τι πρέπει να κάνω με τα ηλεκτρονικά μου απορρίμματα;

Εάν έχετε κάποια ηλεκτρονικά απορρίμματα να πετάξετε – μην ανησυχείτε! Υπάρχουν πολλές ασφαλείς επιλογές για εσάς, οι οποίες παρατίθενται παρακάτω.

Ανακυκλωνω

Εάν έχετε ένα κατάλληλο όχημα για να μεταφέρετε τα αντικείμενά σας, μπορείτε να μεταφέρετε τα ηλεκτρικά σας απορρίμματα σε ένα τοπικό κέντρο ανακύκλωσης και να τα τοποθετήσετε σε τράπεζα ηλεκτρικών.

Δεν πρέπει να βάζετε τα ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά σας αντικείμενα στον κάδο ανακύκλωσής σας στο σπίτι.

Τα τοπικά συμβούλια προσφέρουν συχνά ογκώδη συλλογή αντικειμένων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να συλλέξουν ψυγεία, καταψύκτες και κουζίνες από το σπίτι σας. Ωστόσο, λόγω του κορωνοϊού, ο αριθμός των διαθέσιμες χρονοθυρίδες είναι σήμερα μειωμένη.

Όταν τα ηλεκτρονικά απόβλητα ανακυκλώνονται, εξειδικευμένες εταιρείες διάθεσης απορριμμάτων μεταφέρουν τα προϊόντα σε μια μονάδα επανεπεξεργασίας.

Μόλις φτάσει εκεί, τεμαχίζεται σε κομμάτια και οι μαγνήτες αφαιρούν τα σιδηρούχα μέταλλα. Τα πλαστικά ταξινομούνται επίσης σε κατηγορίες χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως το υπέρυθρο φως.

Τα ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά απόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε αντικείμενα όπως κινητά τηλέφωνα και κονσόλες παιχνιδιών!

Ελέγξτε εάν μπορεί να διορθωθεί

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά προσπαθήσατε να το απενεργοποιήσετε και να το ενεργοποιήσετε ξανά;

Ελέγχοντας εάν η ηλεκτρική σας συσκευή μπορεί να επισκευαστεί, θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε χρήματα και να βοηθήσετε ταυτόχρονα το περιβάλλον.

Κάντε δωρεά σε φιλανθρωπικό σκοπό

Εάν έχετε αποφασίσει ότι είναι ώρα για αναβάθμιση και η ηλεκτρική συσκευή βρίσκεται σε ασφαλή κατάσταση λειτουργίας, θα μπορούσατε δωρίστε το σε φιλανθρωπικό σκοπό.

Αν και αυτή η συσκευή μπορεί να μην είναι πολύτιμη για εσάς, θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή κάποιου άλλου προς το καλύτερο.

Αλλάξτε την παλιά σας συσκευή

Ορισμένοι έμποροι λιανικής έχουν δημιουργήσει μια υπηρεσία ανταλλαγής προϊόντων σε μια προσπάθεια να είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ανταλλάξετε το παλιό σας αντικείμενο (π.χ. την τηλεόρασή σας) με ένα νεότερο μοντέλο.

Κάνοντας αυτό, ο πωλητής λιανικής μπορεί να διασφαλίσει ότι το παλαιότερο ηλεκτρικό αντικείμενο απορρίπτεται με ασφάλεια και σωστά.

Οι λιανοπωλητές που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνουν Samsung και CEX.

Πουλήστε τη συσκευή σας

Και πάλι, εάν η ηλεκτρική συσκευή είναι σε ασφαλή και λειτουργική κατάσταση, θα μπορούσατε να κάνετε κάποια επιπλέον μετρητά για τη νέα σας συσκευή.

Μπορείτε να πουλήσετε το προϊόν σας eBay,
Αμαζόνα ή Facebook Marketplace.

Όταν πραγματοποιείτε πωλήσεις μέσω Διαδικτύου, πρέπει να ακολουθείτε τα μέτρα ασφαλείας για να διασφαλίσετε ότι δεν κινδυνεύετε και ότι τηρείτε κανόνες κοινωνικής απόστασης.

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply